ÜÇ AYLARIN HABERCİSİ RAGAİB KANDİLİ OKULUMUZDA KUTLANDI

İslam aleminde rahmeti ve bereketi bol "üç ayların" habercisi kabul edilen Regaip Kandili Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecede idrak edildi. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

“Bu akşam güneşin batışıyla mübarek üç aylara giriyor ve bu kutlu misafirleri Regâib Gecesi ile karşılıyoruz. Gecemiz ve aylarımız nurlu ve huzurlu olsun!

Ya Rabbi, bu gelen misafirlerin bereketinden nasiplenmeyi bizlere de lütfeyle!

Bu temennilerle birlikte şairimiz Omurtaglı Mehmed Fikri'nin 1929 yılında bu Regâib Gecesi münasebetiyle yakardığı sözlerle biz de yakarıyoruz:

Yâ İlâhî bu gece, şudur Sen’den dileğim:

Bir halâskâr ulaştır mâderlere; yüreğim

Yandı artık, ölünce gözüm ile göreyim;

Göreyim de Yâ Rabbî, güle güle öleyim!”

İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor.

Arapça kökenli olan "regaip" kelimesinin Türkçe karşılığı "rağbet edilen" ve "arzulanan" anlamına geliyor. Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.

15.01.2024 61

15-01-202415-01-202415-01-202415-01-202415-01-202415-01-2024